El Ayuntamiento escenario de la lectura del manifiesto con motivo del Día Mundial del Sida

Comparte esta noticia

Con motivo del Día Mundial del Sida, se ha leído en el Ajuntament de Calvià el manifesto de la Coordinadora estatal de VIH.

En el Ayuntamiento, como cada 1 de diciembre, ha lucido un lazo rojo  en la fachada del edificio en conmemoración de este día. Aquí tienen el manifiesto completo que ha sido leído.

MANIFEST 1 DE DESEMBRE 2017

A aquest 1 de desembre, Dia Mundial de la Sida i transcorreguts 36 anys dels primers casos, les organitzacions que treballen a l’àmbit del VIH/Sida reclamem de nou un major compromís dels poders públics en la resposta al VIH i la Sida a casa nostra i arreu del món.

Amb una resposta adequada podem aconseguir l’objectiu d’ONUSIDA de posar fi a l’epidèmia de la Sida per a l’any 2030.

Ja coneixem que amb una adequada adherència al tractament s’aconsegueix una càrrega viral indetectable, el que impedeix la transmissió del VIH, un fet que suposa l’inici del control efectiu de la infecció per al que és fonamental detectar precoçment el VIH i iniciar el seu tractament d’immediat.

A més els avenços biomèdics permeten noves estratègies preventives com la Prep (Profilaxi pre Exposició) que també s’ha demostrat efectiva per evitar la transmissió del VIH, de manera que la Comissió Europea va autoritzar la seva comercialització a Europa a l’agost de 2016.

Aquesta estratègia preventiva segueix sense estar disponible a Espanya tot i ser el país d’Europa amb major prevalença del VIH.

No és admissible esperar més temps, tenim una eina eficaç aprovada per evitar que a Espanya s’infectin per VIH a 10 persones al dia, però la implementació d’aquesta eina segueix bloquejada institucionalment.

DIA VIH 1-12-2017 (1)No és una qüestió econòmica, és una qüestió de prioritats, ja que s’invisibilitza i vulnera el dret a la salut de moltes persones per donar l’esquena a aquests estudis, i deixant d’implementar una mesura  efectiva que ens ajudi a reduir el risc de transmissió.

També fem una crida especial a la indústria farmacèutica, en concret a GILEAD, empresa propietària d’aquest medicament, perquè baixi el seu preu i faciliti la introducció de genèrics a Espanya.

És per això que reclamem a tota la societat en general i al govern central, autonòmic i municipal en especial que no es retardi més en la seva resposta. Les entitats que formen part de CESIDA compten amb totes les eines per estar a l’altura de l’objectiu que ens marca ONUSIDA. Per això demanem:

  • La implementació de la Prep de manera urgent.
  • Accés universal a la prova per a la detecció precoç del VIH.
  • Accés a tractament preventiu del virus (PEP, Prep, TASP)
  • Accés a tractament Antirretroviral i per l’Hepatitis C per a tota la població, incloent a immigrants en situació administrativa irregular i la població privada de llibertat.

Mitjançant la implementació d’aquestes demandes unirem esforços també per aconseguir la indetectabilitat del VIH. Diguem alt i clar que indetectable és igual a intransmissible i per tant aquest objectiu ha de ser una prioritat tant per a les organitzacions que treballem en VIH com per a les administracions sanitàries.

El nostre esforç està, i necessitem el d’Administracions i partits polítics per aconseguir un Pacte d’Estat davant del VIH, la sida, l’Estigma i la Discriminació. Tots els partits polítics que es van comprometre a impulsar aquest Pacte, la majoria de les forces amb representació parlamentària, han d’unir els seus esforços, al costat de les Administracions Públiques, per fer efectiu aquest compromís tan necessari i urgent al nostre país.

Hem de ser conscients de les implicacions que l’estigma té en la salut pública, obstaculitzant la prevenció i el tractament. L’estigma i la discriminació actuen com a promotors de la invisibilitat del VIH dificultant l’aplicació pràctica de programes de prevenció i control de la infecció. Per això cal que les polítiques de resposta a la infecció per VIH també contemplin les íntimes connexions entre l’estigma, la prevenció i el diagnòstic precoç de la infecció, així com una llei d’igualtat de tracte i no discriminació que incorpori al nostre ordenament jurídic la no discriminació per malaltia.

La Declaració de París de 2014 signada per batles i batlesses de tot el món, és el compromís de seguir col·locant a les ciutats en la primera línia de la resposta al VIH i situar a aquestes en una posició única per liderar accions accelerades amb la finalitat d’assolir els objectius 90-90-90. Una Declaració que al nostre país ha estat ja signada per molts municipis en una iniciativa impulsada per CESIDA, però que requereix d’una adequada implementació per fer efectiu el desenvolupament d’aquests compromisos en l’àmbit local.

Finalment ens agradaria transmetre un missatge d’esperança, és possible arribar a una generació sense VIH, els avenços científics ho avalen. És possible, però per aconseguir aquest objectiu hem de comprometre’ns totes i tots, cadascú des del seu àmbit i aconseguir el que no fa tant de temps semblava una utopia.

Ho aconseguirem  per les persones que es van quedar en el camí, per nosaltres mateixes i per les generacions que vindran.

 

Etiquetas:

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Opina y comenta siempre desde el respeto. Sin insultos, ofensas, descalificaciones personales y/o injurias. Diariodecalvia.com se reserva el derecho a no publicar comentarios inapropiados, contrarios a las leyes o lesivos.

Noticias relacionadas